background image

Bij Rijschool Emma kun je zowel in een handgeschakelde als in een automatisch schakelende auto rijden. Beide auto's zijn een Mitsubishi Space Star.

De Mitsubishi Space Star

Lesauto Rijschool Emma  Lesauto Rijschool Emma

De naam wekt de indruk alsof het een grote logge auto is maar dat is het niet. De Space Star van de paar laatste bouwjaren (die van mij is model 2013) is een handzame stadsauto waar je al snel het gevoel bij hebt dat je hem “onder controle” hebt. De auto gaat er niet met jou vandoor maar jij zorgt ervoor dat de auto doet wat jij wilt. De Space Star is een niet zo grote auto maar waar toch nog verrassend grote mensen comfortabel in kunnen rijden. Leerlingen die wat kleiner van stuk zijn ervaren het echter als een zeer goed te bedienen, overzichtelijke auto.

Mitsubishi Space Star (Automaat):

Is een kleine, overzichtelijke en handzame stadsauto met een traploze automaat. Ook wel CVT automaat genoemd, dit houdt in dat de schakelmomenten niet merkbaar zijn. Alles verloopt dus vloeiend, zonder gedoe met een koppeling. Het enige wat je moet doen is gewoon gas geven en remmen. Alle aandacht kan dus bij het verkeer blijven. Kortom, een automaat is bijzonder geschikt voor die mensen die een auto alleen maar zien als een onmisbare wijze van vervoer. En, laten we wel wezen, voor sommige mensen, om wat voor reden dan ook, de enige mogelijkheid om een rijbewijs te kunnen halen.

Diesel, benzine of gas

Als je rijles gaat nemen in een handgeschakelde lesauto (bij een automaat spelen deze overwegingen geen rol omdat de techniek de verschillen oplost) moet je een keus maken of je gaat lessen in een dieselauto of een benzine (of gas) auto. Nou is de brandstof niet zozeer een belangrijke keus maar het heeft gevolgen voor het rijkarakter van een auto.

Een benzinemotor (die eventueel omgebouwd is voor aardgas, groengas of LPG) heeft bij weinig toeren niet zo veel koppel. Pas bij meer toeren krijgen benzinemotoren meer vermogen ter beschikking. Dat betekent dat je bij het wegrijden en het manoeuvreren bij parkeren etc. gebruik moet maken van zowel het gaspedaal als de koppeling.

Een dieselmotor heeft bij lage toeren al snel een groot koppel. Dat betekent in de praktijk van het autorijden dat je bij een dieselauto maar weinig of geen gas hoeft te geven om de auto uit stilstand weg te laten rijden. Als je nu hebt leren rijden in een dieselauto, heb je niet geleerd hoe je weg moet rijden met een benzineauto omdat je dat gaspedaal niet voldoende hebt hoeven te gebruiken. Ga je na het behalen van je rijbewijs in een dieselauto dan ook in een benzineauto rijden dan leidt dat de eerste tijd altijd tot teleurstellingen. De motor slaat steeds af. Voor sommige nieuwe rijbewijsbezitters is dit zo’n frustrerende ervaring dat ze het autorijden ineens niet leuk meer vinden of zelfs helemaal niet meer willen autorijden. Om dat te voorkomen heb ik dus gekozen voor rijles geven in een auto met benzinemotor.

De auto is beschikbaar gesteld door Z'eiland Heegermeer.